Geef de toekomst van de Randmeren VOrm
Toekomstvisie Randmeren is een uniek participatieproject op initiatief van Gastvrije Randmeren waarin 15 gemeenten de handen ineenslaan om samen met bewoners, bezoekers, ondernemers en maatschappelijke organisaties een toekomstvisie voor de Randmeren te schetsen.
Het gebied is volop in ontwikkeling en staat de komende jaren voor veel uitdagingen. De vraag is: hoe blijft dit waardevolle landschap voor Nederland zo goed mogelijk ruimte bieden aan mens en natuur? Om hierop de antwoorden te vinden, nodigt Gastvrije Randmeren iedereen uit die graag meedenkt over de ontwikkeling van het gebied om een blik vooruit te werpen en wensen rond de thema’s natuur, recreatie, landschap en watersport te delen. Hoe ongewoon of ambitieus ook – alle inzichten zijn welkom.
In samenwerking tussen de 15 gemeenten langs de Randmeren is er al bijna 20 jaar een actieve rol in de gebiedsontwikkeling van het water, de eilanden en de kusten van het Gooi- en Eemmeer, het Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, het Veluwemeer, Drontermeer en het Reevemeer. Er is in deze periode flink geïnvesteerd in het gebied en nu de basis van het gebied staat, is het tijd om te bepalen wat de gedroomde vergezichten zijn.
Toekomstvisie Randmeren is opgedeeld in vijf fases, verspreid over anderhalf jaar, en leidt uiteindelijk tot concrete ideeën voor een toekomstvisie voor de komende 10 jaar. De visie is geen formeel ruimtelijk instrument maar biedt inspiratie en geeft richting. Met het project en de (samenwerkings)agenda van initiatieven kan Gastvrije Randmeren met gebiedspartners een vervolg geven aan een eigentijdse gebiedsontwikkeling.
Samen met bewoners, ondernemers, bezoekers en met jou maken we de toekomst
Dit project is een uitnodiging voor iedereen die graag meedenkt over de ontwikkeling van de Randmeren. Met elkaar gaan we op zoek naar dat wat het gebied uniek maakt en geven we de toekomst vorm. Hoe pakken we dat aan?
Dit is het team van Gastvrije Randmeren
Heb je vragen? Of wil je iets delen over het project?
Neem contact op met Rita, Peter of Bart.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor antwoorden op veelgestelde vragen over het project.
Binnen dit project ligt de focus op het Gooimeer, Eemmeer, Nijkerkernauw, Nuldernauw, Wolderwijd, Veluwemeer, Drontermeer en het Reevemeer.
Iedereen met ideeën over de toekomst van de Randmeren is welkom om deel te nemen aan de sessies. Heb je nog geen ideeën maar ken je het gebied en ben je nieuwsgierig? Dan zorgen de sessies vast en zeker voor voldoende inspiratie.
Tijdens de Randmeren Sessies stellen we onszelf de vraag: hoe kan het gebied zich ontwikkelen? Wat brengt de toekomst? En hoe gaan we daar slim mee om? We delen onze dromen, of juist onze zorgen, en gaan met elkaar in gesprek over de vier belangrijkste onderwerpen voor het gebied: natuur, recreatie, landschap en watersport. Iedereen is welkom: mensen mét en zonder idee. Nieuwsgierigheid en interesse voeren de boventoon! De sessies hebben een avondvullend programma, met een hapje en een drankje. Aanwezigen gaan zowel alleen aan de slag, als met elkaar. Het doel is om zoveel mogelijk ideeën op te halen voor de komende tien jaar.
Ook als je na een sessie thuiskomt en er nieuwe ideeën ontstaan, is het mogelijk om deze aan te dragen. Dit kan in Fase 2 van het project (eind september) ook online. Je mag dan zoveel ideeën aanleveren als je wilt!
Na alle Randmeren Sessies kan er in het voorjaar van 2024 door iedereen gestemd worden op de ideeën. Zo wordt duidelijk welke ideeën het meest gewild zijn. Alle ideeën worden opgenomen in de toekomstvisie, die ter inspiratie dient voor alle partijen die vorm geven aan de Randmeren. Er zijn in dit stadium geen garanties dat jouw idee ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Het project loopt tot eind 2024 met de presentatie van de toekomstvisie.
Iedereen is altijd welkom bij de Randmeren Sessies en kan ideeën op de website indienen. Mocht deze vorm niet aansluiten bij je normale werkwijze, dan kun je ook contact met ons opnemen. We verkennen dan graag hoe we je kunnen helpen ook jouw ideeën ingediend te krijgen.
Heb je andere vragen of wil je meedenken over het project?
Neem dan contact met ons op.